Jdi na obsah Jdi na menu
 


Winter OkoloHradce – první bodíky do sbírky

6. 3. 2012

Dne 21.1. se uskutečnil v blízkosti krásného města Hradce Králové úplně první závod této sezony a to Winter OkoloHradce. Na startu se objevila zhruba dvoustovka nejodvážnějšího bajkerstva z celé republiky. Mezi nimi jsem se objevil i já, tentokrát v roli prvoročáka v kategorii U23.

Mým cílem pro tento den bylo udržet se Filipa Brože z HSK o kterém jsem věděl, že v uplynulé sezoně má podobnou výkonnost jako já.

Na závod jsem cestoval s pracovním kolegou Lukášem Mikovcem, který si ihned po vyjetí ukousl 1. lajnu. Jeho cíle byly poměrně nízké vzhledem k jeho tréninku za poslední dobu.

Při vyjíždění jsem se seznamoval se začátkem tratě a s jejím povrchem, který byl směsí vody, ledu a bláta. Pláště naštěstí drželi jedna báseň. Krátká i dlouhá startovala dohromady. Jak už jsem psal výše, Lukáš si urval pozici v první lajně. Já jsem byl ke své výkonnosti poměrně skeptický a šel zhruba do třetí řady i přes 700 kilometrů najetých za prosinec a mírně intenzivnějších 200 za leden.

Prásk! A odstartovalo se. Měl jsem jít víc dopředu, ale musím se s tím poprat. Beru pár loktů, ale ustojim to. Mírný stoupání, tam beru asi 10 lidí a v levý točce dalších 10. Zleva! Zlava! – Aby ses neposral! Hm, pupkouni, který jednou na grog – prdim na ně. Úvodní brod si nevybírá své oběti a tak jedu kam to jde. Bohužel týpek co jel z leva mi nic neřekl a v plný rychlosti mě sundavá do rodel. Bum! A jsem na zemi. Sbírám se rychlostí blesku. Naskakuji a valím dál, tepy na 180. Přichází první stoupání, úvodní metry jsou mírnější  a tam se trápím. S příchodem většího sklonu se chytám a roztáčím dlouhé kliky tak jednoduše, jako na jaře. Předjíždím poměrně dost lidí.

Celá trasa je směsí bláta a mokrého sněhu, jede se celkem kudla, na rovině kolem 30km/h neni žádna sranda. Byl jsem však ve skupině, která to moc dlouho nevydržela a tak jsem provedl únik a odfrčel do skupinky před námi. Tepy byly hrozně vysoko i díky tomu, že jsem se den před tím nevyjel a ještě navíc jsem nebyl týden vůbec na kole. Naše čtyřčlenná skupinka předjíždí dvojici odpadlíků, kteří to po startu přepálili. Při každém zpomalení se mi zapařují brýle, tak si je dávám do helmy, avšak po horizontu následuje sjezd! Tak je nandavám a jednou rukou držím splašená rodla. Ve sjezdu schytávám pořádnou porci bláta do obličeje a přes brýle nic nevidím. Utřu je, ale jsou zamrzlé! Tak jdou na helmu. Jedu bez brýlí, což je v týhle zimě celkem mordor a když si k tomu připočtete ještě to bláto s pískem, vyjde Vám vražedná kombinace.

Je podle mého zbytečné se dlouze rozepisovat o útrapách na této jinak jednoduché trase.

V závěrečných kilometrech se kolem mne vytvořila zhruba pětičlenná grupa. O pomáhání si se nedalo hovořit, když jsem chtěl vystřídat, hned ten, co byl na špici zrychlil. Na zamrzlém tachometru již bylo nějakých 19,50km a já si začal připravovat útok. Zhruba za sto metrů jsem ve výjezdu ze zatáčky nastoupil a nikdo za mnou nejel. Jel jsem si svoje kašoidní tempo avšak závod byl delší, než bylo avizováno. Bylo 21,80km a cíl nikde. Mezi tím mne dojela skupinka pronásledovatelů a já jsem šel nedobrovolně na poslední flek.

Zhruba kilometr před cílem (to jsem ale nevěděl) se najíždělo do vysoké ležící trávy posypané popraškem sněhu. Do tohoto úseku jsem najel jako druhý v již šestičlenné skupince. Rvu to na těžký převody, když se v tom zahrabu do půlky výpletu do bláta, holt blbá stopa. Rvu to, abych se vyhrábnul, ale v tom mě chytá křeč do pravého lýtka. Inu neni nad lednové závodění. Skupinka mi samozřejmě pláchla během mého rozhýbávání. Po zhruba třiceti sekundách naskakuji na bajk a ze všech sil krosím rozšmelcovanou kluzkou trať zatáčka, nezatáčka.

Ostrá vynášející pravá a přede mnou se objevila červená CMT brána s označením cíle respektive 2. okruhu. Mno, že bych na sebe nebyl naštván, se říci nedá. Ale i tak 5. příčka v kategorii hned za Brožem z HSK mne mile potěšila, když přihlédnu k mé formě a k dosavadnímu, pouze ZDV tréninku.

Závod to byl hezký a pro mě to znamenalo jediné – přestat si válet šunky a začít něco dělat :-).

 

 

CMT OKOLOHRADCE - HRADEC KRÁLOVÉ
20Km - 21.1.2012

UMÍSTĚNÍ

V KATEGORII

5.

CELKOVĚ

12.

 

 

ČAS

1:02:59

ZTRÁTA NA VÍTĚZE (kat.)

+00:03:41

VZDÁLENOST

23,70 Km

PRŮMĚRNÁ RYCHLOST

22,5

PŘEVÝŠENÍ

266

AV 

172

MX 

183

©Pajan

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář