Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kutná Hora - ČP XCO

1. 7. 2012

Kutná Hora hostila třetí díl Českého poháru v cross country horských kol. Pro mě to byla již druhá prověrka na nejvyšší soutěži XCO v Česku. Tamní trať, kterou jsem znal pouze z videa byla přesunuta do blízkosti kutnohorského koupaliště. Páteční deštivé počasí trať nemálo poznamenalo a bylo více než jasné, že to žádná flákárna nebude. Můj cíl pro tento závod byl na první pohled jednoduchý – dojet v první dvacítce.

Příjezd a omrknutí tratě

Příjezd v brzkých ranních hodinách byl k naštudování blátivé trati podmínkou. Týmové auto v barvách RozletServis.cz vezlo i mamku s taťuldou – doprovodný tým, později poslaný do Feed zony. :-) .

Taťka si však při sezení vedle kola všiml, že mi v převodnících chybí jeden šroub! To jsem ještě nikdy neviděl. Od místních jsem zjistil, že v blízkosti zázemí závodu se nachází cykloobchod, kde by mi snad daný šroub mohl zajistit. Do otevírací doby nicméně pár chvil chybělo a tak jsem si jel projet trať. 

cp-xco-kutna-hora.jpg

Bahno, kam se podíváš – tak by se dal charakterizovat první dojem z trati. Týden před závodem jsem naběhal poctivých 25 kilometrů, které jsem později ocenil – nebudu však předbíhat a to doslova :) .

První stoupání s lepivým blátem mě vyhání do vysokých tepů už při tréninku. Následný sjezd, obohacený o schody z klád radši běžím. Jednoduše řečeno – to, co je nahoru běžím, to, co je dolů jedu, respektive kloužu. Všude je nepříjemné lepivé bláto, které Schwalbe statečně zalepuje. Konec trati je po trávě s kraťoulinkým výjezdem na asfaltovou cílovou rovinku. Rána jak z děla a neřadím. Kontroluji situaci a šaltr se nehýbe, řazení neběhá. Valím tedy k autu a zjišťuji, že se mi povolil šroub na šaltru, držící lanko.

V tu chvíli však otevřel místní cykloobchod, kam jsem doběhl pro šroub do převodníků. Šroub však byl na dvouplacku a byl krátký. Nebyl čas na shánění nového – na pořadu dne bylo vyřešení šaltru!

Lidi, bylo 9:38 (startuje se v 9:45) a já neměl hotovo – takovej stres jsem dlouho nezažil. Miluju funkčnost a chod Sramu, ale uchycení lanka zespodu přehazovačky vymyslel někdo pr*elí – s prominutim.

9:41 – přicházím po vyvolávání. Stavím se vedle známých tváří Michala Kohoutka a Kuby Stracha – ti se diví, proč jedu v návlecích na kolena a ruce – sakra, na to jsem nějak zapomněl.

Nechávám bika Kubovi a běžím za nejbližší známou tváří, a to Jitkou Škarnitzlovou, které předávám návleky a běžím na start. Minutu před startem sedím na kole a mám konečně klid na koncentraci.

Start

Chci se vyvarovat chybám z Bedřichova a tak nekompromisně dupu s lokty nastavenými tak, abych se mohl prodrat co nejvíce dopředu. První kopec se celý běží. Na vrcholu výběhu trochu ztrácím, ale to doháním ve sjezdu, který běžím, nebo spíše sklouzávám nekontrolovaným skluzem obou treter. cp-xco-kutna-hora3.jpg Následná rovinka se nedá jet – v předstartovním stresu jsem si však neufoukl pláště na bahnité podloží a své Schwalbe jsem vezl s tlaky 2,1/2,2 baru, což jaksi nebylo to pravé ořechové. Kolo ztěžklo asi o čtyři kila a jízda byla velice obtížná. První okruh se téměř celý běžel, kromě sušších rovin a sjezdů, které musel jet člověk hodně technicky. Postupem času trať vysychala a některé úseky se daly jet celé. Ve druhém kole, těsně za Feed zónou se mi povolilo sedlo. Opět stres, rukavice od bláta a vyklouzává mi nářadí z ruky. Předjíždí mě skupinka zhruba pěti bajkerů, kterým jsem úspěšně a s potěšením ujel. Sedlo mám už ok a tak naskakuji a snažím se smazat ztrátu – sjezdy jsou již hodně ujeté a tak bezhlavé spouštění nepřipadá v úvahu. Vše doháním jen na rovinách. Z dané skupinky jsem na začátku třetího okruhu předjel pouze dva odpadlíky. V posledním, třetím okruhu jsem hodil dvě tlamy. Jednu na šikmém výjezdu, který jsem pokaždé běžel, ale zrovna teď jsem si usmyslel, že ho vyjedu – naražené koleno, ale jinak pohodička. Další byla ve sjezdu, kdy mne chytla vyjetá kolej, ukončená kořenem, který jsem přehlédl.

Do cíle přijíždím nepředjetý o kolo! V kategorii expertů na 21. místě. Záměr býti ve druhé desítce se mi nezadařil. Mám však obrovskou motivaci do dalšího, mnou absolvovaného závodu v Peci pod Sněžkou, kde si na mě počíhá nejtěžší XC trať v České Republice. V Peci činí převýšení 400 metrů na JEDEN OKRUH!

Závěr

Osobně jsem již měl lepší pocit než v Bedřichově. Vědel jsem co mě může potkat - prostředí už mi bylo trochu známé. Předjel jsem pár lidí a trouvám si říci, že nebýt problému se sedlovkou, tak bych tu dvacítku pokořil. Každopádně mám stále co dohánět!

 

ČP XCO KUTNÁ HORA – Kutná Hora

60 minut – 2.6.2012

UMÍSTĚNÍ

V KATEGORII

21.

CELKOVĚ

-

 

 

ČAS

1:15:50

ZTRÁTA NA VÍTĚZE (kat.)

+00:20:58

VZDÁLENOST

11,40 Km

PRŮMĚRNÁ RYCHLOST

11,7

PŘEVÝŠENÍ

387

AV 

165

MX 

183

PS: Čistý čas jízdy byl 0:58:26! By mě zajímalo, kde jsem to proválel...!?

 

©Pajan